Waarom nu wel hogere snelheden op koper?

Tegenwoordig is het mogelijk om op steeds meer plekken internet via koper te leveren. Eerst was het vaak een kwestie van kiezen tussen ‘oudere’ koper (waar we vroeger ook overheen belde) of het nieuwere, snellere glasvezel. Maar er is tegenwoordig veel meer mogelijk op het netwerk van koper.

Als we naar heel Nederland kijken is dit nog steeds een overal dekkend netwerk. Het is soms een misconceptie dat er per se glasvezel nodig is om beter gebruik te maken van het internet. In plaats daarvan is koper via VDSL techniek in veel gevallen een prima alternatief, in elk geval voor de komende jaren, om voldoende bandbreedte hebben naar het internet of andere diensten. Maar waarom is dit nu zo?

De mogelijkheden met koper

Laten we er een voorbeeld bij pakken om echt duidelijk te maken wat nu het verschil is tussen het gebruik van koper nu en een aantal jaar geleden. Zo was het bijvoorbeeld standaard om bij een koperen draadje tot 12 Mbit/s aan internetsnelheid te hebben. In veel gevallen is dit voldoende, maar naarmate de jaren vorderden kwam deze snelheid wel met een aantal tekortkomingen.

Dankzij vooruitgang in de techniek is het vanaf heden echter mogelijk om hier tot wel 200 Mbit/s aan internetsnelheid van te maken. En dat allemaal via hetzelfde koperen draadje. Er worden steeds meer tussenoplossingen bedacht om zoveel mogelijk snelheid uit de huidige materialen te wringen.

Tussenoplossing

Een voorbeeld van zo’n tussenoplossing is bijvoorbeeld het plaatsen van de apparatuur van wijkcentrales in straatkasten. Hiermee voorkomt u dat u uw apparatuur nog hoeft te verbinden met een wijkcentrale een paar kilometer verderop. Deze afstand tussen uw apparatuur en de wijkcentrale is vaak wat voor lagere snelheid kan zorgen met koper. Met het plaatsen van deze techniek in straatkasten die normaal in wijkcentrales staan, verkort u deze afstand en vergroot u de bandbreedte aanzienlijk.

Waarvoor kiezen?

Er zijn in de basis dus drie scenario’s te bedenken. In beide scenario’s wordt er een bepaalde keuze geadviseerd. Laten we bij scenario #1 beginnen:

#1: ‘klein’ bedrijf met stabiele toekomstverwachting

Allereerst kijken we naar een ‘klein’ bedrijf met een stabiele toekomstverwachting. Daarmee wordt een bedrijf bedoeld dat momenteel nog ruim voldoende heeft aan de bandbreedte van koper. Het is ook niet de verwachting dat u hier op de korte termijn uit gaat groeien. Dat wil zeggen; u verwacht niet dat u als bedrijf in de komende jaren explosief gaat groeien. Op dat moment is er voldoende ruimte om binnen de bandbreedte van koper verder te groeien.

In scenario #1 ligt het dan ook voor de hand om van koper gebruik te maken. Koper biedt meer dan genoeg ruimte om gebruik te maken van een hoge internetsnelheid. Als relatief ‘klein’ bedrijf hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele problemen met koper. Er zijn voldoende tussenoplossingen waar u gebruik van kunt maken om de internetsnelheden te maximaliseren.

#2: bedrijf dat een flinke groei verwacht op korte termijn

In scenario #2 kijken we naar een bedrijf dat een flinke groei verwacht op de korte termijn. In dat geval volstaat een netwerk van koper de komende tijd waarschijnlijk nog wel. Echter is dan de vraag of u aan deze bandbreedte ook in de nabije toekomst nog voldoende gaat hebben. Het is dan zonde wanneer u binnen een aantal jaar alweer moet switchen naar glasvezel. Door een explosieve groei neemt het aantal internetgebruikers bijvoorbeeld toe. Hierdoor moet er in het netwerk wel voldoende capaciteit zijn om dit op te vangen.

In scenario #2 is het dan waarschijnlijk verstandiger om voor glasvezel te kiezen. Dit is een toekomst vaste oplossing. Dat betekent dat er ook op lange termijn voldoende internetsnelheid is. Het maakt dan eigenlijk niet uit hoe groot de groei in het bedrijf gaat zijn. Glasvezel is dermate toereikend dat u hier hoge snelheden mee kan halen, ook wanneer het aantal gebruikers flink toeneemt.

#3: bedrijf wat al glasvezel heeft

Heeft u al glasvezel? Ook dan kan een koperen verbinding heel erg nuttig zijn. Bijna ieder bedrijf is afhankelijk van het internet, een dag zonder internet betekent vaak dat het bedrijf stil ligt. Een backup verbinding wordt niet aan gedacht totdat het een keer fout gaat, dan is het dus te laat. Doordat de koperen verbinding in verhouding met de glasvezel vaak een stuk goedkoper is en ook dit een betrouwbare oplossing is kunt u deze mooi gebruiken als reserve, hierdoor blijft uw bedrijf dus altijd doordraaien.

Afweging voor een toereikende bandbreedte

Het is dus puur een kwestie van beslissen welk scenario het meest van toepassing is voor uw bedrijf. Dankzij de hogere snelheden die tegenwoordig met koper bereikt worden, zijn er in ieder geval weer mogelijkheden. Met het plaatsen van een straatkast nemen de mogelijkheden bijvoorbeeld flink toe. Het is zeker niet nodig om direct al voor glasvezel te kiezen. Voor veel bedrijven en huishoudens is een koperen bandbreedte ruim voldoende.

Zo hebben alle drie de opties enkele eigen voordelen. Twijfelt u over hoeveel bandbreedte u nodig heeft met uw huidige bezetting op kantoor en eventuele toekomstige bezetting? Neem dan gerust contact met ons op voor een passend advies over zakelijke VDSL (over koper) of glasvezel. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

Auteur: MaxiTEL
21-10-2020
Laatst geupdate 27-10-2020
Author Avatar
Top